Úvod Střevní chřipka

Střevní chřipka

Střevní chřipka (gastroenteritida) je nepříjemné onemocnění, které postihuje trávicí soustavu, zejména střeva. Jde vlastně o akutní zánět žaludku a střev. Gastroenteritida je virová nebo bakteriální nákaza. Přes své označení nemá s chřipkou společného působce (shodné viry), jen podobné příznaky.

Příčiny střevní chřipky

Jak už bylo uvedeno, příčinou jsou buď bakterie nebo viry, které způsobí infekci v žaludku nebo ve střevech. Liší se pouze zdroj nákazy. U požití zkaženého jídla může jít i o podráždění toxíny.

  • Zkažené jídlo. Nemocný požil kontaminované nebo zkažené (nečerstvé) jídlo a jeho trávicí systém se s tím nebyl schopen vyrovnat.
  • Kontaminovaný nápoj. Může se to stát při konzumaci ze stejné láhve či sklenice s nemocným člověkem, ale i pitím starých, dlouho otevřených nápojů, popřípadě znečištěné vody.
  • Vzduchem. Tak jako jiné viry či bakterie, mohou se i původci střevní chřipky šířit vzduchem.
  • Nedodržování hygienických pravidel. Jde zejména o konzumaci neumyté zeleniny a ovoce nebo příprava či požívání potravin špinavýma rukama. Střevní chřipku může způsobit i styk s výkaly.

Projevy střevní chřipky

Protože střevní chřipka zasahuje trávicí systém, nejsilnější projevy se odrážejí právě na něm. Kromě toho se přidávají i obvyklé chřipkové příznaky.

  • Opakované průjmy. Stolice je řidší konzistence a několikrát denně se opakuje. U některých jedinců může dojít až k úpornému průjmu (tzv. běhavce). Nutkání je intenzivní a nedá se vůlí potlačit.
  • Zvracení. Většina lidí projde střevní chřipkou jen s průjmy, u oslabených jedinců a hlavně malých dětí se objevuje nauzea (nevolnost) a dokonce i opakované zvracení. U této kombinace, kde dochází k průjmu i zvracení hrozí nebezpečí dehydratace, což může být velmi nebezpečné.
  • Horečka. Nemoc provází zvýšená teplota nebo horečka, stejně jako je tomu u chřipky.
  • Malátnost, únava. Toto jsou projevy, které mohou předcházet propuknutí nemoci, často jsou to první příznaky. Člověk se cítí oslabený, schvácený, má nepříjemný pocit v ústech, tuší, že v jeho organismu není vše úplně v pořádku.
  • Bolesti svalů, kloubů a břicha. Kromě typických chřipkových příznaků, bolestí kloubů a svalů se přidávají i bolesti žaludku a břicha (střev), kde se usídlí zdroj nákazy.

Střevní infekce trvají zhruba týden, někdy i kratší dobu s náhlým nástupem, je to však individuální.

 

Diagnostika a léčba

Pokud nemocný navštíví lékaře, ten zjistí anamnézu (to, co onemocnění předcházelo), popřípadě odešle vzorky stolice k laboratornímu vyšetření. Obvykle se vyšetřuje i moč či krev.

Pokud jde o virové onemocnění je zbytečné užívat léky určené k dezinfekci střev. Většinou se nařídí jen přísná dieta. Pokud není příliš podrážděná sliznice žaludku, lze užívat Hylak, v případě horečky nad 38°C Paralen.

U bakteriální nákazy se předepisují střevní desinfeciencia (Endiaron, Živočišné uhlí), popřípadě antibiotika. I u této infekce je nutná dieta.

V lékárně je možné koupit sáčky s rozpustným diosmektitem, eventuelně kapsle lactobacilu, které lze užívat i po odeznění chřipky, upravují totiž střevní mikroflóru. Kombinací různých léčiv však buďte opatrní a radši se poraďte s lékařem.

TIP : trápí vás bolesti hlavy? Bolest hlavy a migrény.

Dieta

V léčbě se usiluje především o zničení nepřátelských bakterií či virů ve střevech. Dietou se léčba nejen podpoří, ale vyčistí se trávicí trakt a znovu se nastolí rovnováha a správná mikroflóra. U diety je nejdůležitější dodržovat pitný režim, aby nedošlo k dehydrataci. Je třeba si uvědomit, že zvracením a průjmem je tělo odvodňováno. Pít je třeba po malých doušcích, aby se tekutina měla čas vstřebat a nebyla ihned zvrácena.

Dietu je nutné dodržovat několik dní.

  • 1. den se nedoporučuje jíst. Nikdo neumře hlady, když to vydrží. Je důležité hodně pít (po malých dávkách) nejlépe zchlazený černý nebo bylinný čaj, příp. odpovídající minerálky či balená neperlivá voda.
  • 2. a 3. den se mohou do jídelníčku zařadit suchary, suché pečivo, nemastná rýže nebo  dušená mrkev. I jídlo by se zpočátku mělo jíst po menších porcích.
  • 4. a 5. den lze přidat brambory, některé ovoce, např. jablka, banány. Zpočátku je dobré jídlo nastrouhat nebo upravit do podoby, která se dobře tráví.

Pokud se nemocný cítí lépe, zvracení či průjmy odezněly, je možné do jídelníčku postupně zařazovat i ostatní jídla. Nějakou dobu je dobré se vyhnout mléčným výrobkům (když tak v zakysané formě), sladkostem (zvláště čokoládě) a hlavně tučným jídlům.


Další informace o střevních potížích a hemeroidech najdete na webech Zácpa a Hemeroidy - najdete zde články a diskuze na téma léčba hemoroidů a potíže s vyprazdňováním.

Střevní chřipka u dětí

Střevní chřipka u dětí může znamenat vážný stav. Je vždy zapotřebí vyhledat lékaře, zvláště jedná – li se o malé děti. Přesto že jsou děti plačtivé a často odmítají pít, naopak zase vyžadují dobroty na které jsou zvyklí, je nutná u léčby důslednost. Dodržování pitného a dietního režimu. V žádném případě se nesmí podávat mléko, a to ani u malých dětí, které jej pravidelně pijí.

Pokud onemocní kojenec, je nutná hospitalizace, kde se aplikuje výživa nitrožilně. Střevní chřipka může z důvodu dehydratace kojence ohrozit na životě!

Tak jako u dětí, je i u starých lidí léčba gastroenteritidy složitější. Obraný systém může být narušen a organismus se s nemocí hůř vyrovnává.

U těchto věkových skupin je velmi důležitá prevence. Vyhýbat se místům možné nákazy, dodržování hygieny. Pokud se infekce objeví v rodině, je lépe děti a staré lidi izolovat.

Závěrem

Gastroenteritida stejně jako všechny infekce střev a trávicího traktu je nepříjemná, je nutné být v klidu a nemoc doléčit. V žádném případě by se nemělo chodit mezi lidi, aby se infekce nešířila dál. K prevenci této choroby je bezpodmínečné dodržovat hygienická pravidla, mytí rukou (zvláště po použití WC, styku s výkaly apod.). Pozornost je nutné věnovat i přípravě potravy. Ovoce a zeleninu před požitím umýt, k vaření používat čerstvé a kvalitní potraviny. V letním období pozor na zmrzliny. Pro posílení imunity je dobré průběžně během roku (zvláště v rizikových obdobích) užívat doplňky stravy.


Diskuse (192 komentářů)

Martina, (16. 08. 2012 06:20) Reagovat
Ahoj Jindro,taky mám teď střevní chřipajznu, tak prolézám fóra a narazila na tvůj příspěvek, který mě upřímně vyděsil. Už je to dost dlouho, co jsi sem psala, takže je možné, že za tu dobu se už vše obrátilo k lepšímu. Možná by ale toto mohlo pomoci dalším s podobnými problémy. Pokud je tělo tak náchylné k virózám, je jistě něco špatněSouvisí to s životním stylem a s tím co jíme. Určitě to stojí alespoň za pokus... příroda je mocná čarodějka :)
Gia, (02. 10. 2012 15:09) Reagovat
Já chci mít střevní chřipku... :cry:
fina, (29. 12. 2012 01:01) Reagovat
Střevní chřipka mě přepadla den před Štedrým dnem a tři dny jsem se jen vyprazdnoval,horem dolem.Horečka skoro 39,vánoční hody v čudu.Abych se uplně neoslabil a neodvodnil srkal jsem celou dobu kromě řepíkového čaje taky Colu a Kofolu.Myslím,že to pomohlo,od čtvrtého dne už jsem trochu jedl suchary,rohlik,piškot,banan.Ted už dokonce i polevku a kousek libového masa.
Světlana, (03. 01. 2013 15:47) Reagovat
Tak to je smůla, že zrovna na Vánoce. I když...Když jsem vlezla po Vánocích na váhu, také jsem se mohla krotit, ale to bych také musela mít střevní chřipku, protože vůle mě chybí. Každý rok si říkám nebudu se přejídat a pak, když to vidím, tak mě to nedá.
Věrka, (10. 01. 2013 14:37) Reagovat
O Vánocích má málokdo vůli, ale hlavně jídlo je všude - doma, ale i na návštěvách...taková trošku výkrmna. Je to příjemné, ale člověk se přejídá, i když nechce. Mám Vánoce ráda, ale vždycky jsem ráda, že už to přejídání skončí. Teď se snažím hodně odlehčit a cítím se líp.
Markéta, (17. 01. 2013 14:46) Reagovat
Střevní chřipku mívám většinou každy rok , i když od jara 2011 a mé (zatím) poslední střevní chřipky odolávám ... Koukám , jak tu všichni popisují zvracení a průjem třeba 3-4 dny ... Většinou mě to chytne odpoledne , to lítám na záchod , umírám v křečích a tak 2-3x zvracím , v noci nezvracím a na WC jdu tak 2-3x ( neběžím, ale pomalu jdu) a max. se mi zdají zlé sny a hůře se mi spí ... Další den je průjem slabší , jím Endiaron a uhlí , jsem na dietě a třetí den jsem jen slabá , ale průjem , zvracení a křeče jsou již pryč .... Tak přeji hodně štěstí nemocným , když to teď řádí a běžím vyležet angínu :-) :-)
Eliška, (12. 03. 2013 07:26) Reagovat
Tak záleží na intenzitě střevní chřipky. Já jí měla několikrát v životě. Vždy tak dva až tři dny a průběh mírnější. Jednou jsem ji ale měla pět dní a první tři dny jsem si myslela, že snad umřu. To už nechci nikdy začít. I když...docela jsem u toho zhubla. Za to utrpení to ale nestálo a kila už jsou stejně zase nahoře.:)
Rudolf, (08. 02. 2013 07:23) Reagovat
Zrovna to mám taky-už pátý den a asi budu muset k lékaři.Na začátku jsem to bral s nadhledem,ale ted už se dostáván do fáze kdy mám problémy s chůzí po domě.Když já tak nerad chodím po doktorech. :lol:
Ivan, (08. 02. 2013 07:45) Reagovat
Já se také vyhýbám lékařům, jak můžu. Rozčiluje mě už sedět v čekárně. Takovýho zabitýho času...
Kateřina, (25. 02. 2013 13:47) Reagovat
Někdy to holt jinak nejde. Snažím se to brát pozitivně - ráda čtu a doma nemám moc času, tak si alespoň něco přečtu, ale když jsem jednou po zlomenině byla na ortopedii přes tři hodiny, už jsem takový optimista nebyla.
Oldřich, (04. 03. 2013 12:57) Reagovat
Váš optimismus vám tedy závidím. Já vždycky u lékaře pěním. 8) Jsem holt nervák. Vím to o sobě. ;-)
Veronika, (03. 04. 2013 11:32) Reagovat
Mě dokáže nejvíc naštvat, když jsem někde objednaná na konkrétní čas a pak tam stejně čekám víc než hodinu. Nechápu, proč se tedy objednává...Ještě, že tak často k doktoru nechodím. Max. na preventivní prohlídky.
Nový příspěvek
Copyright 2006–2024 © Střevní chřipka.cz
Kontakty