Úvod Střevní chřipka

Střevní chřipka

Střevní chřipka (gastroenteritida) je nepříjemné onemocnění, které postihuje trávicí soustavu, zejména střeva. Jde vlastně o akutní zánět žaludku a střev. Gastroenteritida je virová nebo bakteriální nákaza. Přes své označení nemá s chřipkou společného působce (shodné viry), jen podobné příznaky.

Příčiny střevní chřipky

Jak už bylo uvedeno, příčinou jsou buď bakterie nebo viry, které způsobí infekci v žaludku nebo ve střevech. Liší se pouze zdroj nákazy. U požití zkaženého jídla může jít i o podráždění toxíny.

  • Zkažené jídlo. Nemocný požil kontaminované nebo zkažené (nečerstvé) jídlo a jeho trávicí systém se s tím nebyl schopen vyrovnat.
  • Kontaminovaný nápoj. Může se to stát při konzumaci ze stejné láhve či sklenice s nemocným člověkem, ale i pitím starých, dlouho otevřených nápojů, popřípadě znečištěné vody.
  • Vzduchem. Tak jako jiné viry či bakterie, mohou se i původci střevní chřipky šířit vzduchem.
  • Nedodržování hygienických pravidel. Jde zejména o konzumaci neumyté zeleniny a ovoce nebo příprava či požívání potravin špinavýma rukama. Střevní chřipku může způsobit i styk s výkaly.

Projevy střevní chřipky

Protože střevní chřipka zasahuje trávicí systém, nejsilnější projevy se odrážejí právě na něm. Kromě toho se přidávají i obvyklé chřipkové příznaky.

  • Opakované průjmy. Stolice je řidší konzistence a několikrát denně se opakuje. U některých jedinců může dojít až k úpornému průjmu (tzv. běhavce). Nutkání je intenzivní a nedá se vůlí potlačit.
  • Zvracení. Většina lidí projde střevní chřipkou jen s průjmy, u oslabených jedinců a hlavně malých dětí se objevuje nauzea (nevolnost) a dokonce i opakované zvracení. U této kombinace, kde dochází k průjmu i zvracení hrozí nebezpečí dehydratace, což může být velmi nebezpečné.
  • Horečka. Nemoc provází zvýšená teplota nebo horečka, stejně jako je tomu u chřipky.
  • Malátnost, únava. Toto jsou projevy, které mohou předcházet propuknutí nemoci, často jsou to první příznaky. Člověk se cítí oslabený, schvácený, má nepříjemný pocit v ústech, tuší, že v jeho organismu není vše úplně v pořádku.
  • Bolesti svalů, kloubů a břicha. Kromě typických chřipkových příznaků, bolestí kloubů a svalů se přidávají i bolesti žaludku a břicha (střev), kde se usídlí zdroj nákazy.

Střevní infekce trvají zhruba týden, někdy i kratší dobu s náhlým nástupem, je to však individuální.

 

Diagnostika a léčba

Pokud nemocný navštíví lékaře, ten zjistí anamnézu (to, co onemocnění předcházelo), popřípadě odešle vzorky stolice k laboratornímu vyšetření. Obvykle se vyšetřuje i moč či krev.

Pokud jde o virové onemocnění je zbytečné užívat léky určené k dezinfekci střev. Většinou se nařídí jen přísná dieta. Pokud není příliš podrážděná sliznice žaludku, lze užívat Hylak, v případě horečky nad 38°C Paralen.

U bakteriální nákazy se předepisují střevní desinfeciencia (Endiaron, Živočišné uhlí), popřípadě antibiotika. I u této infekce je nutná dieta.

V lékárně je možné koupit sáčky s rozpustným diosmektitem, eventuelně kapsle lactobacilu, které lze užívat i po odeznění chřipky, upravují totiž střevní mikroflóru. Kombinací různých léčiv však buďte opatrní a radši se poraďte s lékařem.

TIP : trápí vás bolesti hlavy? Bolest hlavy a migrény.

Dieta

V léčbě se usiluje především o zničení nepřátelských bakterií či virů ve střevech. Dietou se léčba nejen podpoří, ale vyčistí se trávicí trakt a znovu se nastolí rovnováha a správná mikroflóra. U diety je nejdůležitější dodržovat pitný režim, aby nedošlo k dehydrataci. Je třeba si uvědomit, že zvracením a průjmem je tělo odvodňováno. Pít je třeba po malých doušcích, aby se tekutina měla čas vstřebat a nebyla ihned zvrácena.

Dietu je nutné dodržovat několik dní.

  • 1. den se nedoporučuje jíst. Nikdo neumře hlady, když to vydrží. Je důležité hodně pít (po malých dávkách) nejlépe zchlazený černý nebo bylinný čaj, příp. odpovídající minerálky či balená neperlivá voda.
  • 2. a 3. den se mohou do jídelníčku zařadit suchary, suché pečivo, nemastná rýže nebo  dušená mrkev. I jídlo by se zpočátku mělo jíst po menších porcích.
  • 4. a 5. den lze přidat brambory, některé ovoce, např. jablka, banány. Zpočátku je dobré jídlo nastrouhat nebo upravit do podoby, která se dobře tráví.

Pokud se nemocný cítí lépe, zvracení či průjmy odezněly, je možné do jídelníčku postupně zařazovat i ostatní jídla. Nějakou dobu je dobré se vyhnout mléčným výrobkům (když tak v zakysané formě), sladkostem (zvláště čokoládě) a hlavně tučným jídlům.


Další informace o střevních potížích a hemeroidech najdete na webech Zácpa a Hemeroidy - najdete zde články a diskuze na téma léčba hemoroidů a potíže s vyprazdňováním.

Střevní chřipka u dětí

Střevní chřipka u dětí může znamenat vážný stav. Je vždy zapotřebí vyhledat lékaře, zvláště jedná – li se o malé děti. Přesto že jsou děti plačtivé a často odmítají pít, naopak zase vyžadují dobroty na které jsou zvyklí, je nutná u léčby důslednost. Dodržování pitného a dietního režimu. V žádném případě se nesmí podávat mléko, a to ani u malých dětí, které jej pravidelně pijí.

Pokud onemocní kojenec, je nutná hospitalizace, kde se aplikuje výživa nitrožilně. Střevní chřipka může z důvodu dehydratace kojence ohrozit na životě!

Tak jako u dětí, je i u starých lidí léčba gastroenteritidy složitější. Obraný systém může být narušen a organismus se s nemocí hůř vyrovnává.

U těchto věkových skupin je velmi důležitá prevence. Vyhýbat se místům možné nákazy, dodržování hygieny. Pokud se infekce objeví v rodině, je lépe děti a staré lidi izolovat.

Závěrem

Gastroenteritida stejně jako všechny infekce střev a trávicího traktu je nepříjemná, je nutné být v klidu a nemoc doléčit. V žádném případě by se nemělo chodit mezi lidi, aby se infekce nešířila dál. K prevenci této choroby je bezpodmínečné dodržovat hygienická pravidla, mytí rukou (zvláště po použití WC, styku s výkaly apod.). Pozornost je nutné věnovat i přípravě potravy. Ovoce a zeleninu před požitím umýt, k vaření používat čerstvé a kvalitní potraviny. V letním období pozor na zmrzliny. Pro posílení imunity je dobré průběžně během roku (zvláště v rizikových obdobích) užívat doplňky stravy.


Diskuse (192 komentářů)

TomTF, (05. 04. 2012 10:09) Reagovat
1.den: nic jsem nejedl, ani to nešlo..jen hodně pít vodu,cca 3-4l.. 2.den: dvě starší housky,taky hodně pít,hlavně vodu a přidal jsem černý neslazený čaj.. 3.den: měl jsem pořád stejný průjem,jen už opadlo zvracení a horečky, voda, čaj, starší pečivo, dušená mrkev, 4.den: průjem pořád, voda,čaj,dušená mrkev, uvařená rýže posypaná skořicí, také pomáhá nastrouhaný muškátový oříšek,5.den průjem,ale cítím zlepšení,už nechodím tak často, mrkvová polévka, suché pečivo, dušené jablko se skořicí, po každém záchodu malá lžička coca-coly, vychlazené,vybublinkované.. 6.den: silný kuřecí vývar, kuřecí maso vařené s brambory, banán, strouhané jablko s pár kapky citronu a chvíli nechat na vzduchu odležet.. 7.den: stolice už je pevná, cítím se moc dobře..strava pořád zůstává stejná jak 6.den.. Od prvního dne jsem jedl endiaron, bez účinku, 3.den jsem koupil černý uhlí , které mi pomohlo,bral jsem ho v maximální možné dávce..nejhorší je přežít první 2-3dny.. držte se.. aloha :))
jarda, (12. 05. 2012 08:35) Reagovat
hrůůza, jenom nechápu jak si do sebe dostal ten první den tolik vody?? Já asi deci a všechno ven... :-x
ku8ec, (28. 04. 2012 06:27) Reagovat
Tak u mňa to trvá už druhý týžden ale bol by som radšej keby to má intenzívnejší priebeh a mám to hned za sebou. Stále bolesti brucha zvýšená teplota malátnosť.Okrem toho mám syndróm navyšovania bilirubínu pri fyzickej námahe takže som bol totalne žltý že ma chceli brat na infekčku kôli žltačke :lol: .Lekár nasadil Helicid a smektu.Stále mám však pocit že mi treba na velkú a buble to vo mne nenormálne. FINISH IT! :sad:
Vanda Obermajerová, (13. 05. 2012 18:46) Reagovat
já jsom měla střevní chřipka a byla jsom v nemocnici a a operovali mo .... :sigh:
Jakub, (16. 07. 2012 10:06) Reagovat
Tak právě mám za sebou 2 dny pekla. Chytlo mě to poprvé v životě. Jíst nemůžu, pít nechci páč mi to po pár minutách vyteče spodem. Zatím jsem tedy nezvracel, ale to jen díky tomu, že jsem to potlačil silou vůle. O křečích v břiše a únavě tu už asi psáti nemusím. Zkouším teď po malých doušcích colu, vysoké horečky už potlačil paralen a včera k obJEDu i k večeři jsem měl Imodium Plus, což mi zatím nijak zásadně nezabírá.Nějak tuším, že rada, která opravdu brzce nemoc zastaví neexistuje. Holt se musí dodržovat nějaký řád a nejít nemoci naproti a přetrpět to. Poprvé v životě si přeji, abych se cítil na "hovno" . :roll: Jakub
Kristýna, (22. 07. 2012 11:02) Reagovat
Já jí měla za celý život nějakých čtyřikrát pěktkrát a poslední tři roky se držím, hlavně proto, že jsem hrozně paranoidní co se týká jídla a mytí rukou a lidí, co prohlásí, že je jim špatně. já vím, že je to ošklivé a nekamarádské, ale jakmile někdo vypadá, že by tohle nadělení mohl mít tak od něj prchám a když se to rozmůže ve městě tak ani nevycházím z domu. Kdyby bylo u nás obvyklé nosit roušky, hned bych si ji pořídila. celkem se tahle paranoia vyplácí ve všech případech.
boban, (06. 02. 2013 21:11) Reagovat
Ahoj,mám to uplně přesně jako Kristýna,dá se říct,že jsem uplně paranoidní.Jak se dozvim,že je to někde poblíž,tak omezuji sve aktivity,ktere by mě mohli ohrozit,ruce si myju asi 100x denně.No je to šílený a kolikrát si připadám jako magor.
Nový příspěvek
Copyright 2006–2024 © Střevní chřipka.cz
Kontakty